![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Scurt istoric
Cele mai vechi documente in care se mentioneaza comuna noastra, este actul prin care regele Andrei al II lea al Ungariei daruieste acest teritoriu cavalerilor teotoni.
In anul 1222 Andrei al II lea, intareste cavalerilor teutoni stapanirea asupra Tarii Barsei si le acorda mai multe privilegii. Se presupune ca aseazarea initiala a comunei a fost la o distanta de 3 km in directie sud-vestica de aplasarea acesteia in prezent.
Din lipsa apei potabile aseazarea a fost parasita. Urmele acestei vechi asezari se pot observa si azi. Locul poarta denumirea de Tilivechi. Mai plauzibila este versiunea ca aceasta veche asezare a servit mai ales loc de refugiu in perioada de retriste. Astfel, si in timpul celui de-al II lea razboi mondial cand armatele germane se retrageau prin pasul Buzaului un mare numar civili s-au refugiat in comuna Teliu, fiind departe de caile de comunicatii. Astfel, putem observa datarea comunei noastre din cele mai vechi timpuri, cu dovezi clare ce inca exista. In comuna s-a facut simtita si exploatarea capitalista, alaturi de cea mosiereasca. In timpul constructiei caii ferate, multi tarani au lucrat ca muncitori. Ziua de 23 August 1944 - inceputul revolutiei populare in tara noastra a marcat in comuna Teliu, schimbari fundamentale in viata poporului.
Populatia a participat intens la lupta antifascista in zileel insurectiei nationale. O coloana hitlereasca a trecut in Transilvania prin pasul Buzaului si a incercat sa faca jonctiunea cu celelalte armate hitleriste care se aflau la Prejmer, Chichis, Bicfalau. In Teliu nu se aflau decat granicerii de la pichet si o subunitate te infanterie.
Un grup de tineri s-au oferit sa-i sprijine pe graniceri si sa lupte pentru a opri trecerea coloanei inamice. Tinerii au primit arme si munitii, au fost organizati pe grupe, repartizati in posturi de paza in diferite puncte ale comunei. Tinerii care faceau sentinele la gara, Gheorghe Serban si Gheorghe Coman au reusit sa impiedice un grup de patru fascisti sa lege de stalp reofoni unui telefon. Muncitorii de la cariera de piatra au ridicat o baricada de piatra pe valea ce serpuieste de-alungul drumului, in locul numit cetate. Aici o parte si de alta a drumului se ridicau doua dealuri, doi masivi stancosi.
